Home / Warto posłuchać  / Minikiwi źródłem zdrowia

Minikiwi źródłem zdrowia

fot. canva

Nadeszła jesień i zmiana pogody – to czas, by zadbać o swoje zdrowie i zadbać o odpowiednią dawkę witamin. Może ją zapewnić minikiwi – o tym owocu opowiadał w Poranku z Radiem Warszawa profesor Piotr Latocha ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

 

To owoc, pochodzący z rośliny naturalnie rosnącej w Azji. Zaaklimatyzował się też w naszych warunkach. Jest z tej samej rodziny co kiwi, więc ma cechy podobne, na przykład dojrzewa po zbiorze. Wielkościowo można porównać go do winogrona – mówi profesor.

 

To stosunkowo niedawno odkryty owoc. Występuje on naturalnie w Azji. Jednak także w Polsce ma swoich zwolenników. Utworzyli oni Stowarzyszenie Plantatorów Mini Kiwi.

 

Owoc zainteresował nas ze względu na niesamowite prozdrowotne właściwości. Badaliśmy go ponad 20 lat temu. To źródło wielu witamin, składników mineralnych i odżywczych – dodaje nasz rozmówca.

 

Według niektórych badań, minikiwi jest zdrowsze nawet od tradycyjnego kiwi.

 

Jest bogatszy w składniki bioaktywne, niż kiwi. To dlatego, że jemy je ze skórką, a w niej jest kilkanaście razy więcej tych cennych dla nas składników, niż w miąższu – wyjaśnił Piotr Latocha.

 

Wczesna jesień to początek sezonu na minikiwi. Jest dostępne w polskich sklepach, supermarketach i na targach. Jednym z celów Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi jest poszerzenie jego sprzedaży.

 

Prof. Piotr Latocha:

 

 

Wojciech Dudkowski

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close