Wesprzyj Radio Warszawa 1% podatku w rozliczeniu PIT za 2019

Home / Wiadomości  / Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego: Co kilka tygodni zanika jeden język

Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego: Co kilka tygodni zanika jeden język

fot. needpix.com

Udostępnij!

21 lutego to Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego ustanowiony przez UNESCO, by zapobiegać procesowi wymierania języków.

 

Skala zanikania języków jest niepokojąca – mówi doktor Stanisław Kordasiewicz z Wydziału „Artes Liberales” Uniwersytetu Warszawskiego.

 

Dodaje, że szacunkowo co kilka tygodni zanika jeden język.

 

Wraz z zanikiem danego języka zanika cała kultura, cała wiedza, która była w niej zakodowana – mówi Stanisław Kordasiewicz.

 

W Polsce zagrożone wymarciem są m.in. języki: kaszubski, łemkowski, śląski.

 

W zasadzie każdy język mniejszościowy jest zagrożony wymarciem, różni się tylko skalą zjawiska – mówi ekspert.

 

Najbardziej zagrożony wymarciem jest językiem wilamowski. Dziś posługuje się nim grupa około 60 osób. W większości to osoby starsze powyżej 60 i 70 lat. Oprócz nich jest grupa osób młodych, która uczy się tego języka.

 

Jedną z inicjatyw, które mają spowolnić wymieranie tego języka jest wydanie „Małego Księcia” w języku wilamowskim. Książka została przetłumaczona z języka francuskiego na język wilamowski. Nad wydaniem pracowali Tymoteusz Król i Joanna Maryniak. Ilustracje przygotowała Justyna Majerska-Sznajder. Wydanie zawiera słownik polsko-wilamowski. Wcześniej „Mały Książę” został już wydany po łemkowsku i kaszubsku.

 

W tym roku Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego jest obchodzony po raz 21.

 

Na początku tego roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła Międzynarodową Dekadę Języków Rdzennych.

 

IAR

Wesprzyj Radio Warszawa 1% podatku w rozliczeniu PIT za 2019

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close