Home / Wiadomości  / Miasto zachęca do skorzystania z jadłodzielni

Miasto zachęca do skorzystania z jadłodzielni

fot. Urząd Dzielnicy Wawer

Szanuj, nie marnuj – podziel się jedzeniem! Mieszkańcy, którzy przygotowali na Święta zbyt dużo jedzenia, mogą podzielić się nadwyżkami z innymi.

 

W stolicy działa wiele jadłodzielni, czyli miejsc, gdzie każdy może przynieść produkty takie jak sałatki, kanapki, warzywa, owoce czy ciasta. O szczegółach akcji mówi rzecznik warszawskiego ratusza Karolina Gałecka.

 

W ostatnich latach dzielenie się jedzeniem zyskało na popularności. Warszawiacy coraz bardziej dbają o to, by nie wyrzucać jedzenia zdatnego do spożycia. Obecnie w stolicy działa kilkadziesiąt jadłodzielni. Ostatnio została otwarta kolejna – na Bielanach, przy ul. Przybyszewskiego 80/82. W ramach budżetu obywatelskiego mieszkańcy złożyli wnioski o powstanie kolejnych takich punktów.

 

Rzecznik apeluje, aby w jadłodzielniach nie zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

 

Pamiętajmy, żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed” (muszą mieścić się w terminie „należy spożyć do” i być zdatne do spożycia). Pakujmy wszystko szczelnie, w czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.

 

Obecnie w stolicy działa już kilkadziesiąt jadłodzielni. Lista wszystkich punktów dostępna jest TUTAJ 

 

Restauracje i piekarnie, które chciały przekazywać nadwyżki przygotowanego jedzenia, proszone są o kontakt z Foodsharing.

 

 

Karolina Stachacz, Urząd m.st. Warszawy

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close