Szanuj, nie marnuj – podziel się jedzeniem! Mieszkańcy, którzy przygotowali na Święta zbyt dużo jedzenia, mogą podzielić się nadwyżkami z innymi.
W stolicy działa wiele jadłodzielni, czyli miejsc, gdzie każdy może przynieść produkty takie jak sałatki, kanapki, warzywa, owoce czy ciasta. O szczegółach akcji mówi rzecznik warszawskiego ratusza Karolina Gałecka.
– W ostatnich latach dzielenie się jedzeniem zyskało na popularności. Warszawiacy coraz bardziej dbają o to, by nie wyrzucać jedzenia zdatnego do spożycia. Obecnie w stolicy działa kilkadziesiąt jadłodzielni. Ostatnio została otwarta kolejna – na Bielanach, przy ul. Przybyszewskiego 80/82. W ramach budżetu obywatelskiego mieszkańcy złożyli wnioski o powstanie kolejnych takich punktów.
Rzecznik apeluje, aby w jadłodzielniach nie zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.
– Pamiętajmy, żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed” (muszą mieścić się w terminie „należy spożyć do” i być zdatne do spożycia). Pakujmy wszystko szczelnie, w czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.
Obecnie w stolicy działa już kilkadziesiąt jadłodzielni. Lista wszystkich punktów dostępna jest TUTAJ
Restauracje i piekarnie, które chciały przekazywać nadwyżki przygotowanego jedzenia, proszone są o kontakt z Foodsharing.
Karolina Stachacz, Urząd m.st. Warszawy