Home / Warto posłuchać  / M. Cubała-Kucharska: Odrę mogły zatruć bruzdnice

M. Cubała-Kucharska: Odrę mogły zatruć bruzdnice

fot. Patrick Pleul/DPA/PAP

Toksyczne pierwotniaki zwane bruzdnicami mogły być przyczyną zatrucia Odry – twierdzi dr nauk medycznych Magdalena Cubała-Kucharska. Bruzdnice to proste organizmy jednokomórkowe, które czerpią energię ze słońca, a wiele z nich wytwarza toksyny śmiertelnie szkodliwe dla innych organizmów.

 

Ekspertka mówiła na naszej antenie, że jej zdaniem masowe śnięcie ryb w Odrze, może być spowodowane właśnie toksycznymi algami. Te drobnoustroje są bardzo trudne do wykrycia, gdyż po zatruciu ryb chowają się w mule.

 

One są bardzo mikroskopijne, bardzo trudno je znaleźć. Trzeba wiedzieć czego szukać. Trzeba barwić specjalnymi preparatami muł i wodę. One w wodzie są krótko, bo one karmią się odchodami ryb. Kiedy ryb jest dużo to wtedy bruzdnice zakwitają i zabijają ryby. To znaczy nie same bruzdnice, ale bardzo potężne neurotoksyny, które te bruzdnice wytwarzają. Wówczas wszystko co żyje ginie – wyjaśnia Magdalena Cubała-Kucharska.

 

Przypadki zatrucia wody bruzdnicami zdarzyły się m.in. na Florydzie i w Finlandii w 2016 roku. Biotoksyny wydzielane przez te organizmy mogą być szkodliwe także dla ludzi. Uszkadzają one układ nerwowy, wątrobę i skórę.

 

– To są biotoksyny, one wywołują poparzenia. Myślę, że w tej kwestii najbardziej doświadczeni są naukowcy amerykańscy, z instytutów na Florydzie. Musimy monitorować to co się dzieje, gdyż te bruzdnice mogą być tak samo toksyczne dla ludzi jak dla ryb. Moim zdaniem trzeba zbadać muł – dodała Magdalena Cubała-Kucharska.

 

Ekspertka zachęca także do zbadania wody w innych polskich zbiornikach, aby zapobiec kolejnej katastrofie.

 

Dr Magdalena Cubała-Kucharska:

 

 

Krzysztof Jędrasik

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close