Jeszcze wiele nieprawidłowości przy produkcji polskiej żywności
Polska żywność jest zdrowa, ale w procesie jej wytwarzania wciąż jest wiele nieprawidłowości. Eksperci podczas dyskusji zorganizowanej przez Najwyższą Izbę Kontroli zwracali uwagę między innymi na niezgodne z rzeczywistością oznakowanie artykułów czy luki w bezpieczeństwie produkcji.
Jednym z problemów jest również kwestia utylizacji padliny – podkreśla weterynarz Jacek Leonkiewicz.
Od 2013 roku Inspekcja Weterynaryjna prowadzi program „Zero tolerancji”, w ramach którego odbywają się niezapowiedziane kontrole. Eksperci zastanawiają się czy nakładane kary – mandaty w wysokości 500 złotych – są skuteczne.
Natomiast według profesora Andrzej Pisuli kontrole przeprowadza w Polsce zbyt wiele instytucji.
Wysoką jakość polskiej żywności wskazują badania prowadzone według unijnych dyrektyw. Skażenie stwierdzono zaledwie w pięciu dziesiątych procenta przebadanych próbek.
fot. Tamorlan, lic. CC