Home / Bez kategorii  / Jedni głodują, inni marnują

Jedni głodują, inni marnują

fot. pixabay.com

Ponad milion osób w Polsce żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, a jednocześnie wciąż marnuje się miliony ton żywności. Na te niepokojące statystyki starają się zwrócić uwagę różne organizacje w przypadający 16 października Światowy Dzień Żywności.

 

Jedną z takich organizacji są znane w Polsce Banki Żywności.

 

– Chcemy przypominać o szacunku do żywności, ale także mówić o solidarności z osobami, którym tej żywności na co dzień brakuje. Mierzyliśmy się z wieloma kryzysami – okres transformacji, wielka powódź w 1997 roku czy światowy kryzys ekonomiczny. Jednak ten rok 2022 jest dla nas szczególnie trudny – mówi prezes Federacji Polskich Banków Żywności Beata Ciepła.

 

Przeciwko marnowaniu żywności działają też mieszkańcy Warszawy.

 

– Warszawscy kupcy na targowiskach produkty, których my jako konsumenci nie chcemy kupić, zbierają i oddają organizacjom, które ich używają do przygotowania posiłków dla osób potrzebujących. To jest naprawdę niezwykłe. To są warzywa, owoce, produkty najszybciej się psujące – mówi Marta Widz z Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta i koordynatorka kampanii Wiem, co jem.

 

W 2021 roku Banki Żywności wsparły około półtora miliona osób potrzebujących, przekazując ponad 58 000 ton żywności do prawie 3200 organizacji i instytucji społecznych.

 

Krystian Koryciński

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close