Home / Wiadomości  / Gościni i powstańczyni? Jak prof. Bralczyk ocenia feminizację języka?

Gościni i powstańczyni? Jak prof. Bralczyk ocenia feminizację języka?

fot. Marcin Sochacki/commons.wikimedia.org

Gościni, twórczyni, powstańczyni i radiowczyni. Tego typu sformułowania coraz częściej pojawiają się w publicznych wypowiedziach. Od kilku lat obserwujemy w Polsce zjawisko feminizacji języka.

 

Feminizacja języka oznacza, że nazwy, które dotychczas powszechnie używane były w jednej formie odnoszącej się do obu płci, przez niektóre środowiska są modyfikowane.

 

Generalnie język cały czas się rozwija dosyć swobodnie i niektóre nowe zwroty do niego wchodzą – przypomina prof. Jerzy Bralczyk.

 

Jednak obecne zjawisko feminizacji języka -jego zdaniem- wydaje się ideologicznie sterowane.

 

Zwykle z pewną podejrzliwością traktuję takie zjawiska, które wydają mi się sterowane, czyli wynikają z jakiejś koncepcji czy to ideologicznej czy to związanej z pewnymi właściwymi tendencjami, ale jednak nie są spontanicznymi zachowaniami językowymi – mówi prof. Bralczyk.

 

Są w języku polskim takie wyrazy, których nie da się poddać feminizacji – podkreślił językoznawca.

 

W takich wyrazach jak np. „gość” czy „wróg” forma męska obejmowała wszystkie płci i rodzaje. To samo jest w zaimkach jak np. „nikt” czy też „ktoś”. Myślę, że nawet najbardziej aktywne Panie, które działają w stronę równouprawnienia rodzaju żeńskiego do tego się nie posuną, aby mówiły „nikta” albo „ktosia” – przekonywał ekspert.

 

Prof. Jerzy Bralczyk stwierdził, że rażą go takie formy jak np. „wrogini” na oznaczenie kobiety wroga, bo wówczas mowa staje się mniej przezroczysta. Jak dodał językoznawca NIE jest to zjawisko pozytywne i osobiście podchodzi do niego bez entuzjazmu.

 

Poniżej cała wypowiedź prof. Jerzego Bralczyka dla Radia Warszawa na temat feminizacji języka polskiego:

 

 

Krzysztof Jędrasik

 

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close