Home / Patronaty  / Feeria barw, dźwięków i smaków

Feeria barw, dźwięków i smaków

Feeria barw, dźwięków i smaków
fot. Artur Chmielewski

– Nasz region jest dumny z tradycji i dziedzictwa naszych przodków, chwalimy się tym i wiemy jak pięknym bogactwem możemy się dzielić – mówiła Iwona Kurowska, Starosta Powiatu Garwolińskiego.

 

W niedzielę w Miętnem odbył się Festiwal Etnograficzny Powiatu Garwolińskiego. Na zaproszenie organizatorów odpowiedziało 41 Kół Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w konkursie na najlepszą potrawę z ziemniaka. Tegorocznym zwycięzcą okazało się Koło Gospodyń Wiejskich Kacprowianki, które przygotowało tradycyjne szare pyzy z mięsem.

 

To jest po prostu dla nas niesamowity szok i zaszczyt. Cieszymy się bardzo, że nasza starodawna pyza została doceniona. Jej przygotowanie wymaga od nas dużo pracy. Bardzo starałyśmy się przekazać tradycyjny smak i myślę, że to się udało. Szara pyza to nasz znak rozpoznawczy, od początku odwiedzając nasze stoisko na dożynkach, można było jej spróbować. Cały czas czuję wielkie emocje – przyznała przedstawicielka koła, Ewelina Rzepecka.

 

KGW z Kacprówka w gminie Łaskarzew otrzymało nagrodę w wysokości 2000 złotych. W gronie laureatów drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń z Pogorzelca w gminie Maciejowice. Trzecie miejsce zdobyło Koło z Kamionki w gminie Borowie. W ramach tegorocznej edycji konkursu kulinarnego przyznano również 10 wyróżnień.

 

Odwiedzając stoiska Kół Gospodyń Wiejskich, reporter Radia Warszawa Artur Chmielewski, spróbował specjału serwowanego przez mieszkanki Starej Huty.

 

 

Pasztet był podawany uczestnikom wydarzenia z borówką pochodzącą z okolicznych lasów.

 

Na scenie występowały również zespoły muzyczne, wykonujące muzykę ludową. Wśród nich znalazł się zespół Zespół Artystyczny „Co w duszy gra”. Jak przyznał Piotr Majsterek, grupa cały czas się rozrasta, dzięki prężnie działającej założycielce.

 

 

W rozmowie z reporterem Radia Warszawa, Iwona Kurowska, Starosta Powiatu Garwolińskiego, podkreślała, że cieszy ją liczny odzew ze strony Kół Gospodyń Wiejskich i różnorodność prezentowana na stoiskach.

 

Jestem dumna i wdzięczna za to, że zarówno Koła jak i uczestnicy dopisali. Bez Państwa ta impreza po prostu by się nie odbyła. Jestem pewna, że Festiwal Etnograficzny Powiatu Garwolińskiego to dowód na szacunek i pamięć o naszej kulturze i tradycji – mówiła przedstawicielka samorządu.

 

Wzorem ostatnich edycji, także po III Festiwalu Etnograficznym Powiatu Garwolińskiego w Miętnem powstanie książka kucharska z przepisami Kół Gospodyń Wiejskich. Jak ją zdobyć? Wystarczy przyjechać na wydarzenie w przyszłym roku.

 

Słuchaczy, którzy nie mieli możliwości wysłuchać niedzielnych relacji na 106,2 FM, zachęcamy do odtworzenia materiału poniżej:

 

 

Wydarzeniu patronowało Radio Warszawa.

 

 

Tekst i zdjęcia Artur Chmielewski

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close