Home / Wiadomości  / Diecezja zyska nowych diakonów

Diecezja zyska nowych diakonów

Diecezja zyska nowych diakonów
fot. ks. Mariusz Wedziuk

To chwila w ich drodze do kapłaństwa, kiedy odpowiadają na wezwanie Jezusa w sposób sakramentalny – mówi prefekt Wyższego Seminarium Duchownego Diecezji Warszawsko-Praskiej, ksiądz Dariusz Rosłon. W sobotę 18 maja w konkatedrze Matki Bożej Zwycięskiej na Kamionku o godzinie 10:00 klerycy przyjmą święcenia diakonatu z rąk biskupa Jacka Grzybowskiego. Jest to pierwszy z trzech stopni święceń w kościele katolickim. Kolejnymi są prezbiterat i episkopat.

 

Klerycy Damian Duliński, Marek Hawryluk, Michał Opałka i Mariusz Sierawski kształcąc się w seminarium przygotowywali się wszechstronnie do pełnienia posługi. Teraz po pierwszym procesie formacji rozpoczynają kolejny etap.

 

Te pierwsze lata seminarium mógłbym porównać do narzeczeństwa. Rzeczywistość sakramentalna to już podjęcie tej decyzji, odpowiedź kleryka „tak Panie Jezu, chcę iść za Tobą, chcę służyć Tobie w Twoim kościele”. Są to mężczyźni w wieku od 25 do 30 lat, taki zróżnicowany rocznik. Głównie pochodzą z naszej diecezji, jedynie Marek Hawryluk jest z diecezji siedleckiej – wyjaśnia ksiądz Dariusz Rosłon.

 

Diakoni przez najbliższy rok będą odbywali praktyki w parafiach diecezji warszawsko – praskiej. Będą mogli udzielać Komunii Świętej, sakramentu Chrztu, przewodniczyć liturgii pogrzebu czy głosić kazania.

 

W początkach historii Kościoła, przy każdej z siedzib biskupów powoływano siedmiu diakonów. Tradycja odwoływała się do Dziejów Apostolskich, według których uczniowie Jezusa powołali siedmiu mężczyzn, którzy odciążali ich w obowiązkach. Podczas obrzędu święceń biskup zgodnie z tradycją nakłada ręce na diakona namaszczając go w ten sposób do posługi liturgii, słowa i miłości bliźniego.

 

Artur Chmielewski

 

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close