Home / Wiadomości  / Buspas na Kasprzaka

Buspas na Kasprzaka

fot. PAP/Paweł Supernak

Mieszkańcy Odolan utknęli w korkach, zarówno kierowcy samochodów jak i użytkownicy komunikacji zbiorowej.

 

Jak informuje radny Warszawy, Mariusz Budziszewski, mieszkańcy zgłaszają problemy z wyjazdem z Woli w stronę centrum.

 

– Informują o zablokowaniu ulicy Hubalczyków – to jest odcinek od ulicy Jana Kazimierza do Połczyńskiej i Wolskiej. Pojawiła się nawet sytuacja braku możliwości wyjazdu z garażu podziemnego. Proszą o poprawienie organizacji ruchu na zakorkowanych ulicach Jana Kazimierza i Ordona. Również wnoszą o przywrócenie bezpiecznego przejścia do skweru im. płk. Pacaka-Kuźmirskiego – mówi radny.

 

Problemy związane są z kolejnym etapem budowy Tramwaju na Kasprzaka, który rozpoczął się na początku października. Wprowadzona została tymczasowa organizacja ruchu, która, jak mówi burmistrz Woli Krzysztof Strzałkowski, jest niedoskonała.

 

– W skutek tych zmian bardzo wielu mieszkańców Odolan i Ulrychowa, którzy dotąd zwyczajowo poruszali się ulicą Kasprzaka, utknęło w wielokilometrowych korkach. Dlatego też, zarówno Dzielnica Wola jak i radni Warszawy zwrócili się do Tramwajów Warszawskich i do Zarządu Dróg Miejskich o modyfikację tej organizacji ruchu – mówi burmistrz Woli.

 

Problemem pozostają też autobusy komunikacji miejskiej, które również utknęły w korkach. Dlatego Dzielnica proponuje utworzenie buspasa. Urząd dzielnicy i radni proponują, aby wytyczony został przez plac budowy – podobne rozwiązanie zastosowano przy budowie metra na ulicy Górczewskiej.

 

Dodatkowo miałby również powstać zespół szybkiego reagowania, który mógłby w takich sytuacjach przyspieszyć podejmowanie decyzji o zmianach w organizacji ruchu.

 

Krystian Koryciński

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close