Błędy w odżywianiu dzieci w szpitalach i żłobkach
Odżywianie dzieci w szpitalach, żłobkach i przedszkolach wymaga poprawy – uważają eksperci z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Podczas badań stwierdzono, że popełniane są błędy w doborze produktów i przygotowywaniu posiłków.
W efekcie dzieci przebywające więcej czasu w placówkach ochrony zdrowia czy żłobkach są bardziej podatne na choroby od rówieśników karmionych w domu.
Instytut Matki i Dziecki przygotował publikację, który określa podstawowe zasady w żywieniu dzieci – mówi profesor Halina Weker.
11-05-weker
Profesor Halina Weker podkreśla, że żywienie w pierwszych latach życia ma duży wpływ na stan zdrowia w dorosłości.
11-05-weker2
Cały raport „Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym” dostępny jest na stronie internetowej Instytutu Matki i Dziecka/
fot. Carin Araujo, lic. CC