Home / Wiadomości  / Bez pszczół ustanie produkcja żywności

Bez pszczół ustanie produkcja żywności

fot. Piotr Nowotnik

Dziś obchodzimy święto pszczół. W maju kwitnie najwięcej roślin miododajnych i to teraz pszczoły pracują najwięcej – stąd też jest to najlepszy czas na docenienie ich pracy.

 

Pszczoły zapylają 76% żywności w samej Europie, a wartość tej pracy wyceniono na ponad 14 bilionów euro rocznie. Można powiedzieć, że bez pszczół ustanie produkcja żywności, pasz dla zwierząt, nie będzie też materiału nasiennego do siewu – podkreśla pszczelarz Piotr Nowotnik.

 

Niestety w ostatnim czasie obserwujemy przypadki wandalizmu. Są to celowe podpalenia uli, celowe dewastacje i kradzieże całych pasiek. Jako pszczelarz muszę z wielkim bólem potwierdzić, że robią to osoby, które mają styczność z hodowlą pszczół. Nie przechodzi mi przez gardło słowo „pszczelarze”, ponieważ pszczelarze nigdy do tej pory nie kradli i nie dewastowali swoich pasiek wzajemnie. Tutaj to robią osoby, które mają doświadczenie z tymi owadami. Jest to spowodowane konkurencją, ale też lukami w przepisach prawnych – wspomina specjalista w zakresie hodowli pszczół.

 

Maj to miesiąc rozwoju wszystkich rodzin pszczelich, a także okres nastroju rodowego, czyli naturalnego podziału rodziny. Taka rodzina osiąga wtedy swój maksymalny szczyt siły i dochodzi do jej podziału. Jestem przekonany, że to doskonały okres na celebrację tego wspaniałego dnia – dodaje ekspert w zakresie gospodarki pasiecznej.

 

Pszczelarze apelują także, abyśmy wzięli sobie do serca dobro tych owadów. Proszą o to, abyśmy zaczekali ze ścinaniem kwiatów, aż pszczoły zdążą zebrać pyłek.

 

Piotr Nowotnik, pszczelarz:

 

 

Greta Laura Sulik

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close