Przepis według świętej Hildegardy: placek ciecierzycowy z cukinią
Rodzaj bezglutenowej, jarskiej pizzy. Świetna do kremowej zupy ze szparagów, dyni czy kasztanów (w zależności od sezonu).
Składniki na ciasto: 1 szklankę mąki z ciecierzycy, 1 i 1/3 szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka soli kamiennej bez antyzbrylaczy, szczyptę bertramu, galgantu i macierzanki do smaku, na nadzienie: kilka łyżek pesto z bazylii lub natki pietruszki, 1 małe jabłko (najlepiej szarą renetę), pół cukinii, 100g twardego sera owczego, pieprz kubeba i zioła św. Hildegardy
Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, oliwą oraz solą na ciasto (jest dość rzadkie) i odstawiamy na minimum 2 godziny, żeby odpoczęło. Rozgrzewamy piekarnik wraz z formą wyłożoną papierem do pieczenia (duża blaszka – 22×30 cm), do której będziemy wylewać ciasto.
Warzywa myjemy, jabłko obieramy (cukinii obierać nie trzeba) i kroimy je nożem szczelinowym na plasterki. Podobnie ser.
Rozgrzaną blachę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią ciecierzycowe ciasto (jeśli nie wyłożymy jej papierem, dobrze jest ją natłuścić). Podpiekamy je 10 -15 minut aż stężeje. Następnie wyjmujemy, smarujemy je pesto, układamy jabłka, cukinię, ser i ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut aż jego brzegi lekko zbrązowieją i uniosą się ku górze. Po wyjęciu posypujemy ziołami i dekorujemy (do wyboru) listkami bazylii, rukolą, podprażonymi pestkami dyni/słonecznika, szczypiorkiem i odrobiną skruszonego sera.
fot. Monika Walczak