Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: żurek wielkanocny

Przepis według świętej Hildegardy: żurek wielkanocny

Przepis według świętej Hildegardy: żurek wielkanocny

Zurek wielkanocnyKto chce raczyć się wielkanocnym żurkiem, dwa-trzy dni wcześniej musi przygotować zakwas: my proponujemy orkiszowy lub owsiany. W smaku taki żurek będzie łagodniejszy niż tradycyjny żytni, ale zdrowy i równie smaczny.
Składniki na zakwas: 6 łyżek grysiku orkiszowego albo mąki orkiszowej z pełnego przemiału lub zmielonych płatków owsianych, 3/4 litra przegotowanej wody.
Do wyparzonego dużego słoika wsypujemy mąkę/grysik/zmielone płatki (do wyboru), zalewamy przegotowaną, letnią wodą, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 doby. Dobrze jest raz dziennie zamieszać zakwas drewnianą łyżką i sprawdzić jak pachnie – lekko kwaskowy zapach świadczy o tym, że jest gotowy.
Składniki na żurek: 1 litr zakwasu, 2 litry wody, 1 duża lub 2 małe cebule, 1-2 marchewki, 2-3 pietruszki (korzenie), kawałek selera korzeniowego, 3 ząbki czosnku (opcjonalnie można też dać kawałek fenkuła, gałązkę koperku, kawałek cielęciny lub kury), przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, po szczypcie bertramu, hyzopu, galgantu, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku, ewentualnie odrobina soku z cytryny, jeśli zakwas wyszedł łagodny.
Z warzyw i przypraw (bez zakwasu) gotujemy wywar (ok. 20-30 minut od zagotowania). Dodajemy zakwas (dobrze wymieszany i z całą zawartością), podgrzewamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Podajemy z jajkiem i kawałkiem wędzonej drobiowej wędliny dobrej jakości.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close