Przepis według świętej Hildegardy: żurek wielkanocny
Kto chce raczyć się wielkanocnym żurkiem, dwa-trzy dni wcześniej musi przygotować zakwas: my proponujemy orkiszowy lub owsiany. W smaku taki żurek będzie łagodniejszy niż tradycyjny żytni, ale zdrowy i równie smaczny.
Składniki na zakwas: 6 łyżek grysiku orkiszowego albo mąki orkiszowej z pełnego przemiału lub zmielonych płatków owsianych, 3/4 litra przegotowanej wody.
Do wyparzonego dużego słoika wsypujemy mąkę/grysik/zmielone płatki (do wyboru), zalewamy przegotowaną, letnią wodą, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 doby. Dobrze jest raz dziennie zamieszać zakwas drewnianą łyżką i sprawdzić jak pachnie – lekko kwaskowy zapach świadczy o tym, że jest gotowy.
Składniki na żurek: 1 litr zakwasu, 2 litry wody, 1 duża lub 2 małe cebule, 1-2 marchewki, 2-3 pietruszki (korzenie), kawałek selera korzeniowego, 3 ząbki czosnku (opcjonalnie można też dać kawałek fenkuła, gałązkę koperku, kawałek cielęciny lub kury), przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, po szczypcie bertramu, hyzopu, galgantu, sól bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku, ewentualnie odrobina soku z cytryny, jeśli zakwas wyszedł łagodny.
Z warzyw i przypraw (bez zakwasu) gotujemy wywar (ok. 20-30 minut od zagotowania). Dodajemy zakwas (dobrze wymieszany i z całą zawartością), podgrzewamy i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Podajemy z jajkiem i kawałkiem wędzonej drobiowej wędliny dobrej jakości.
fot. Monika Walczak