Przepis według świętej Hildegardy: makaron orkiszowy z zielonym sosem
Ze szpinaku można zrobić pyszny, zielony sos do orkiszowego makaronu, kto dodatkowo wzbogaci go bazylią i zieloną fasolką szparagową, tylko zyska.
Składniki: paczka makaronu orkiszowego (np. świderki), na sos: 400g świeżego szpinaku, pęczek świeżej bazylii, 100g zielonej fasolki szparagowej, 1 cebula (jeśli zdecydujemy się na sos wyłącznie szpinakowy dajmy go 500g rezygnując z fasolki/bazylii/cebuli), 3 ząbki czosnku, pół kubeczka jogurtu naturalnego (jeśli damy więcej, sos wyjdzie rzadszy), masło klarowane do smażenia, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: garść orzechów włoskich, ser żółty, awokado, wiejskie kurze jajko ugotowane w wodzie na średniomiękko.
Makaron gotujemy al dente (3-4 minuty) odcedzamy i przelewamy zimną wodą, fasolkę gotujemy do miękkości, szpinak blanszujemy wrzucając go na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, odcedzamy go na sicie.
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim cebulę (aż się zeszkli), dodajemy szpinak i fasolkę, sól, pieprz. Chwilę przesmażamy, następnie blendujemy, dodajemy jogurt, zgnieciony czosnek i mieszamy. Do sosu wrzucamy makaron, i tam go podgrzewamy mieszając.
Danie podajemy w miseczkach udekorowane orzechami i wiórkami sera (ewentualnie awokado, liśćmi bazylii). Kto lubi może jeszcze ugotować we wrzątku jajko na półmiękko i ułożyć go na wierzchu.
Przepis na jajko z wrzątku: w garnku gotujemy wodę i po zagotowaniu dodajemy do niej 1-3 łyżki wina/octu winnego. Następnie do gotującej się mieszanki wbijamy jajko. Gotujemy około 4-5 minut, po czym wyławiamy go i wykładamy na danie, płyn wylewamy.
fot. Monika Walczak