Przepis według świętej Hildegardy: chlebek orkiszowo-kasztanowy z rodzynkami
Jeśli do wypieku chleba używamy drożdży spożywczych, polecamy dodawać ich możliwie jak najmniej, wydłużając czas wyrastania. Dziś proponujemy pieczywo z mąki kasztanowej – zdrowej, dietetycznej, polecanej przez świętą Hildegardę, zwłaszcza osobom ze schorzeniami wątroby.
Składniki: 2 nieubite szklanki mąki orkiszowej (350g, typ 405 lub 630), 1 saszetka suchych drożdży instant (7g), 2 łyżeczki surowego cukru trzcinowego, 1,5 szklanki ciepłej wody (ok. 300 ml), 1 łyżeczka soli, 1,5 szklanki mąki kasztanowej (ok. 250 g), 1 paczka rodzynek (100g), pół łyżeczki galgantu do smaku
W dużej misce mieszamy połowę mąki orkiszowej (1 szklankę), drożdże, cukier oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy lekko widelcem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby zaczyn urósł. Po tym czasie dodajemy resztę mąki orkiszowej, mąkę kasztanową, galgant resztę wody i sól. Zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Zbijamy ciasto w kulę i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na godzinę – półtorej do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy zgrabny bochenek, obtaczając go w mące, kładziemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy rosnąć jeszcze godzinę. Chlebek pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
Świetny na słodko z miodem lub dżemem z jabłek i orkiszową kawą.
fot. Monika Walczak