Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: chlebek orkiszowo-kasztanowy z rodzynkami

Przepis według świętej Hildegardy: chlebek orkiszowo-kasztanowy z rodzynkami

chlebek orkiszowo-zakwasowyJeśli do wypieku chleba używamy drożdży spożywczych, polecamy dodawać ich możliwie jak najmniej, wydłużając czas wyrastania. Dziś proponujemy pieczywo z mąki kasztanowej – zdrowej, dietetycznej, polecanej przez świętą Hildegardę, zwłaszcza osobom ze schorzeniami wątroby.
Składniki: 2 nieubite szklanki mąki orkiszowej (350g, typ 405 lub 630), 1 saszetka suchych drożdży instant (7g), 2 łyżeczki surowego cukru trzcinowego, 1,5 szklanki ciepłej wody (ok. 300 ml), 1 łyżeczka soli, 1,5 szklanki mąki kasztanowej (ok. 250 g), 1 paczka rodzynek (100g), pół łyżeczki galgantu do smaku
W dużej misce mieszamy połowę mąki orkiszowej (1 szklankę), drożdże, cukier oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy lekko widelcem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby zaczyn urósł. Po tym czasie dodajemy resztę mąki orkiszowej, mąkę kasztanową, galgant resztę wody i sól. Zagniatamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Zbijamy ciasto w kulę i odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na godzinę – półtorej do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy zgrabny bochenek, obtaczając go w mące, kładziemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozwalamy rosnąć jeszcze godzinę. Chlebek pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
Świetny na słodko z miodem lub dżemem z jabłek i orkiszową kawą.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close