Przepis według świętej Hildegardy: orkiszowe zacierki z sosem jabłkowym
Dzieci, które chętnie asystują w kuchni można zaprosić do robienia zacierek. To doskonała nauka dla ich zmysłów i rączek, a własna produkcja zawsze lepiej smakuje.
Składniki na ciasto: 1 szklanka białej mąki orkiszowej (można zmieszać z odrobiną razowej), 1/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego, szczypta cynamonu, galgantu, soli kamiennej bez antyzbrylaczy, składniki na sos: dwie szklanki obranych i pokrojonych w kostkę jabłek, 2-4 łyżki wody, 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny, 1-2 łyżeczki surowego cukru trzcinowego i 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka zagotowujemy na gęsty mus z wodą, sokiem, cukrem i cynamonem. W ten sam sposób możemy również zrobić sos pigwowy, malinowy, agrestowy albo porzeczkowy.
Składniki na ciasto mieszamy w misce aż się połączą. Wyjmujemy na blat, chwilę zagniatamy i formujemy zacierki: w dłoniach lub na blacie zwijamy cienkie wałeczki, następnie rwiemy je lub kroimy na małe kluski. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 6-7 minut. Podajemy z łyżeczką klarowanego masła i musem jabłkowym.
ZAPROSZENIE NA SYMPOZJUM
Polskie Towarzystwo Przyjaciół świętej Hildegardy serdecznie zaprasza na sympozjum „Ciesz się zdrowiem zimą dzięki świętej Hildegardzie”, które odbędzie się w niedzielę 22 listopada w auli klasztoru Dominikanów na Służewie.
Prelegenci w swoich wykładach przedstawią najważniejsze aspekty medycyny naturalnej inspirowane dziełami świętej Hildegardy, usłyszeć będzie można również o teologicznych podstawach medycyny i postu.
W trakcie sympozjum będzie także okazja powrotu do zapomnianej już metody leczenia bańkami lekarskimi.
Sympozjum rozpocznie się 22 listopada o godzinie 12.00. Przewidywane zakończenie o godzinie 15.30.
Zgłoszenia pod numerem 22 633 17 21 lub 508 400 877. Serdecznie zapraszamy!