Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Jeszcze wiele nieprawidłowości przy produkcji polskiej żywności

Jeszcze wiele nieprawidłowości przy produkcji polskiej żywności

Jeszcze wiele nieprawidłowości przy produkcji polskiej żywności

mieso kielbasa masarnia fot. Tamorlan, lic. CCPolska żywność jest zdrowa, ale w procesie jej wytwarzania wciąż jest wiele nieprawidłowości. Eksperci podczas dyskusji zorganizowanej przez Najwyższą Izbę Kontroli zwracali uwagę między innymi na niezgodne z rzeczywistością oznakowanie artykułów czy luki w bezpieczeństwie produkcji.
Jednym z problemów jest również kwestia utylizacji padliny – podkreśla weterynarz Jacek Leonkiewicz.

Od 2013 roku Inspekcja Weterynaryjna prowadzi program „Zero tolerancji”, w ramach którego odbywają się niezapowiedziane kontrole. Eksperci zastanawiają się czy nakładane kary – mandaty w wysokości 500 złotych – są skuteczne.
Natomiast według profesora Andrzej Pisuli kontrole przeprowadza w Polsce zbyt wiele instytucji.

Wysoką jakość polskiej żywności wskazują badania prowadzone według unijnych dyrektyw. Skażenie stwierdzono zaledwie w pięciu dziesiątych procenta przebadanych próbek.
fot. Tamorlan, lic. CC

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close