Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Błędy w odżywianiu dzieci w szpitalach i żłobkach

Błędy w odżywianiu dzieci w szpitalach i żłobkach

Błędy w odżywianiu dzieci w szpitalach i żłobkach

Odżywianie dzieci w szpitalach, żłobkach i przedszkolach wymaga poprawy – uważają eksperci z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Podczas badań stwierdzono, że popełniane są błędy w doborze produktów i przygotowywaniu posiłków.
W efekcie dzieci przebywające więcej czasu w placówkach ochrony zdrowia czy żłobkach są bardziej podatne na choroby od rówieśników karmionych w domu.
Instytut Matki i Dziecki przygotował publikację, który określa podstawowe zasady w żywieniu dzieci – mówi profesor Halina Weker.
11-05-weker
Profesor Halina Weker podkreśla, że żywienie w pierwszych latach życia ma duży wpływ na stan zdrowia w dorosłości.
11-05-weker2
Cały raport „Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym” dostępny jest na stronie internetowej Instytutu Matki i Dziecka/
fot. Carin Araujo, lic. CC

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close