Home / Warto posłuchać  / Zanim zakręcimy słoik

Zanim zakręcimy słoik

Zanim zakręcimy słoik
fot. canva

Koniec lata i początek jesieni to okres, w którym co roku staramy się zachować wyjątkowe smaki na czas zimy.

 

Do tradycyjnych kiszonych ogórków czy kapusty dołączają też inne smakołyki. Keczup z cukinii jako zamiennik gotowego produktu czy kałuszyńska truskawka? Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „W rumiankowym ogrodzie” zdradziły w Poranku Radia Warszawa tajemnice udanych przetworów.

 

Dawniej nie było możliwości mrożenia owoców. Wszystko wkładano do słoików. Obecnie ze względu na przejście do zdrowego tryby życia, powraca moda na przetwory. Są smaczne i zdrowe także dlatego, że nie ma w nich konserwantów czy polepszaczy smaku. Muszę przyznać, że dzięki zaangażowaniu naszego koła poza tradycyjnymi zapasami powstają nowe receptury – powiedziała Teresa Bartosiewicz.

 

Podczas wykonania przetworów kluczowa jest dokładność i cierpliwość. Warto pamiętać, że najlepiej do przechowywania nadają się warzywa gruntowe takie jak groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior czy szczaw.

 

Przede wszystkim podchodzimy do tego z sercem. Pamiętajmy, że słoiki muszą być dokładnie wyparzone, osuszone. Nie powinniśmy też próbować produktów, aby zachować sterylne warunki konserwowania – dodała Marzena Plutecka w Poranku Radia Warszawa.

 

Po raz pierwszy pomysł przechowywania żywności w słoikach został opatentowany w 1892 roku. Udoskonalił go Johann Carl Weck, od którego nazwiska powstało określenie używane przez nas do dziś.

 

Marzena Plutecka i Teresa Bartosiewicz:

 

 

Artur Chmielewski

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close