Home / Warto posłuchać  / Bogu na chwałę, ludziom na ratunek

Bogu na chwałę, ludziom na ratunek

Bogu na chwałę, ludziom na ratunek
Na zdjęciu Grzegorz Jasiak, Ewa Pietrzak i Daniel Kidaj, fot. ze zbiorów radia

Ochotnicza Straż Pożarna to jednostka, która wśród zadań ma przede wszystkim akcje ratownicze i gaśnicze. W jej szeregi mogą wstąpić chętni, którzy spełnią określone wymagania. Na Mazowszu mamy 1875 remiz OSP.

 

W „Poranku z Radiem Warszawa” wróciliśmy do tematu pożaru składowiska odpadów komunalnych w Woli Duckiej koło Otwocka.

 

Takie pożary wysypisk są bardzo niebezpieczne zarówno dla strażaków jak i mieszkańców. Na terenie, który musieliśmy ugasić było dużo zgromadzonych materiałów. Do zagaszenia musieliśmy użyć wielu środków – mówi Grzegorz Jasiak z OSP Ursus, który był gościem „Poranka z Radiem Warszawa”.

 

W miastach występuje wiele sytuacji miejscowych zagrożeń. Wśród nich najczęściej zdarzają się wypadki komunikacyjne oraz wiatrołomy. Do pomocy przy podobnych zdarzeniach wysyłani są często strażacy ochotnicy.

 

W przypadku alarmu zbieramy się w jednostce i w zależności od dyspozycji wyjeżdża albo samochód z większą ilością wody albo sprzętu. Takim autem jedziemy do zdarzenia i zgłaszamy się do dowodzącego akcją. On wydaje nam dyspozycje czy idziemy do boju gasić czy też czekamy na podmianę strażaków, którzy już działają – powiedział o procedurach Grzegorz Jasiak.

 

Chcąc wstąpić do Jednostki Operacyjno – Technicznej, kandydaci muszą mieć 18 lat i posiadać zameldowanie na terenie Polski. Podczas przygotowania do służby przechodzą badania lekarskie, odbywają podstawowe szkolenia dla strażaków – ratowników OSP oraz poznają zasady współdziałania podczas akcji.

 

Grzegorz Jasiak i Daniel Kidaj:

 

 

Artur Chmielewski

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close