Home / Bez kategorii  / Polska smakuje – oleje

Polska smakuje – oleje

Polska smakuje – oleje

Oleje to kolejny temat audycji „Polska smakuje”. Tym razem gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej był Marcin Just producent olejów tłoczonych na zimno.

 

Uczestnicy sondy przeprowadzonej na ulicach Warszawy podkreślają, że najchętniej w swoich domach używają oleju rzepakowego oraz lnianego. Chętnie sięgają także po masło czy olej z czarnuszki. Większość konsumentów deklaruje, że wybierając oleje, wybiera polskie produktów, ponieważ jest to gwarancja jakości i bezpieczeństwa. Respondenci podkreślają także, że dzięki wybieraniu polskich produktów wspieramy polską gospodarkę.

 

Marcin Just podkreśla, że aby olej mógł być oznaczony znakiem Produkt polski musi być tłoczony z ziaren pochodzących z Polski oraz musi być wytwarzane w naszym kraju. Najzdrowsze są oleje tłoczone na zimno. Dzięki takiemu sposobowi wytwarzania oleju wydobywane jest z niego to co najlepsze czyli smak, zapach i kolor.

 

Polska produkuje najwięcej oleju rzepakowego. Wybierając olej musimy przede wszystkim zwrócić uwagę jakie ma on zastosowanie. Do smażenie powinniśmy wybrać oleje rafinowane, ponieważ mają wysoką temperaturę dymienia.  Olej tłoczone na zimno nie powinny być używane do smażalnia, ponieważ tracą swoje właściwości.

 

Jak podkreśla gość,  coraz częściej sięgamy po oleje wytwarzane w Polsce, ponieważ jest to gwarancja bezpieczeństwa i wysokiej jakości.

 

 

Więcej informacji o oznaczeniu „Produkt polski” oraz kampanii „Kupuj świadomie” można znaleźć na stronie  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktpolski.org

 

Kampania realizowana we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close