Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji z cyklu „Polska smakuje” był Tadeusz Szymańczak – Rzecznik Prasowy Polskiego Związku Producentów roślin Zbożowych, który opowiedział o produkcji mąki w Polsce.
Uczestnicy sondy przeprowadzonej na ulicach Warszawy podkreślają, że wybierając mąkę oraz produkty zbożowe zwracają uwagę na kraj pochodzenia i gdy tylko jest to możliwe sięgają po produkty polskie. W ten sposób wspierają polskich rolników i gospodarkę.
Jak podkreśla gość, aby mąka mogła zostać oznaczona znakiem PRODUKT POLSKI, musi być wyprodukowana ze zboża uprawianego na terenie Polski i przetwarzana także na terenie naszego państwa. W Polsce produkowana jest m.in. mąka pszenna, żytnia, orkiszowa czy kukurydziana.
Występuje wiele typów mąki. Typ mąki określa jej przydatność do określonego celu, w jakim chcemy jej użyć. Możemy wyróżnić mąki przeznaczone do wypieku chleba (typ 750), bułek (typ 500) czy ciasta (typ 450), mąkę uniwersalna (typ 480), mąki graham i wiele innych.
Tadeusz Szymańczak prosi, żeby wybierać mąkę oznaczoną znakiem PRODUKT POLSKI, ponieważ wtedy mamy gwarancję wysokiej jakości produktu oraz wspieramy polską gospodarkę i polskich producentów.
Więcej informacji o oznaczeniu „Produkt polski” oraz kampanii „Kupuj świadomie” można znaleźć na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produktpolski.org
Kampania realizowana we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.