Jej niedobór może prowadzić do chorób i zaburzeń organizmu. Witamina D jest bardzo potrzebna do właściwego funkcjonowania człowieka.
Witamina D to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach organicznych związków chemicznych, które wywierają wielostronne działanie fizjologiczne. Przede wszystkim dotyczy to gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz utrzymywaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca.
Jej wytwarzanie w organizmie człowieka w 80 procentach wymaga słońca. Dlatego sezon jesienno-zimowy często skutkuje brakiem właściwej ilości witaminy D w organizmie.
– Biorąc pod uwagę to, że przez pół roku tego słońca jest bardzo mało, można domniemywać – i to się potwierdza w badaniach – że witaminy D czasami u niektórych ludzi jest bardzo, bardzo mało. Czy to jest jedyna przyczyna różnych schorzeń? Na pewno nie jedyna, ale jedna z przyczyn, które prowadzą do zaburzeń funkcjonowania organizmu – mówi doktor Maria Balcerzak ze Związku Zawodowego Lekarzy.
Maria Balcerzak przypomina, że witaminę D należy uzupełniać poprzez nasłonecznienie ciała, ale także poprzez właściwą dietę. W spożywanych pokarmach nie może zabraknąć nabiału i tłuszczy.
– Witamina D jest zawarta w różnych pokarmach szczególnie tłustych, ale jest obecnie nagonka, że mleka, masła, serów nie należy w ogóle spożywać, więc występują duże niedobory witaminy D. U większości ludzi występują one w okresie jesienno-zimowym. Jednak wiosną, latem i wczesną jesienią mamy jej pod dostatkiem – dodaje Maria Balcerzak.
Lekarz dodaje, że jeśli ktoś wiosną i latem patologicznie unika słońca, wówczas może mieć niedobór witaminy D przez cały rok. Wtedy należy skorygować jej poziom poprzez odpowiednie preparaty.
Krzysztof Jędrasik