Przyznano nagrody w konkursie „Smak Ekologicznej Żywności”
Zakończyła się XVIII edycja konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”. Podczas konferencji przyznano nagrody tegorocznym laureatom. W rywalizacji wzięło udział 108 uczniów z 38 szkół podstawowych. Spośród nich wyłoniono 11 uczestników.
– Frekwencja była bardzo wysoka, mimo tego, że konkurs odbywał się w formule online. Będziemy dążyli do tego, żeby powrócić do formy stacjonarnej, która nie generuje problemów związanych z połączeniem – mówi Daniel Łaga z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.
– Ponadto, coraz więcej młodych ludzi jest zainteresowanych ekologią, rolnictwem i produkcją żywności – dodaje.
– To są kwestie szczególnie ważne dla naszego życia. Jedzenie żywności typu „fast food” generuje liczne problemy zdrowotne, które odczuwamy dopiero po 20 roku. Ekologiczna żywność sprawia, że nasz organizm reaguje w zupełnie inny sposób. Pracuje prawidłowo i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne – mówi Daniel Łaga.
Podczas uroczystej gali laureaci otrzymali dyplomy oraz nagrody – laptopy, kamery internetowe oraz słuchawki z wbudowanym mikrofonem.
Laureatami XVIII edycji konkursu „Smak ekologicznej żywności” zostali:
Kategoria klas IV-VI
I miejsce (ex aequo)
Julia Tęga, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)
Joanna Murdza, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu
Patrycja Czaplicka, Szkoła Podstawowa im. Mjr. H. Sucharskiego w Przasnyszu
II miejsce (ex aequo)
Kacper Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie
Piotr Łapiński, Szkoła Podstawowa nr 1 im. PPŁKA PIL. Mariana Pisarska w Radzyminie
III miejsce
Lena Skórnicka, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 34 w Radomiu
Kategoria klas VII-VIII
I miejsce
Lena Kołakowska, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marszałka J. Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski)
II miejsce
Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa im. Św. Stanisława Kostki w Lesznie
III miejsce (ex aequo)
Sylwia Sójka, Szkoła Podstawowa nr 279 w Warszawie
Oliwia Pawlicka, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach
Maja Gołębiewska, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Kownackiej w Łomiankach
Konkurs „Smak ekologicznej żywności” organizowany jest od 18 lat, a od 10 – w formie olimpiady wiedzy. Biorą w nim udział dzieci z klas IV-VI oraz VII-VIII szkół podstawowych. Rywalizacja podzielona jest na dwa etapy. I etap odbywa się w szkołach. Wyłonieni w nim przedstawiciele z każdej grupy wiekowej przechodzą do etapu II, w którym mierzą się z testem składającym się z 30 pytań. Celem konkursu jest zapoznanie się uczestników z tematyką związaną z zasobami ekologicznej żywności oraz postępującymi zmianami klimatu.
Jakub Panak