Gościem ostatniej w tym sezonie audycji z cyklu „Polska smakuje” był Michał Rzytki – Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Maria Piasecka z firmy Bifix
Z przeprowadzonej na ulicach Warszawy sondy wynika, że konsumenci są w stanie zapłacić więcej za produkty wysokiej jakości. Respondenci podkreślają, że zwracają na etykiety produktów i czy produkt pochodzi z Polski.
Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opowiedział, czym zajmuje się Kolegium, które rekomenduje produkty zostają wyróżnione znakiem PDŻ. Przedstawiciel resortu zaznacza, że wyróżnienie danego produktu znakiem PDŻ to wspólna praca Kolegium, Inspekcji Jakości Handlowej Produktów Rolno Spożywczych oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Michał Rzyki podkreśla, że jeżeli na produkcie znajduje się znaki PDŻ to znaczy, że jest to produkt wyższej jakości niż jakość produktów wynikająca z przepisów.
Maria Piasecka z firmy Bifix zaprezentowała produkty, które zostały wyróżnione znakiem programu PDŻ. Rozmówczyni poinformowała, że firma starała się o znak PDŻ, ponieważ dzięki znakowi mogą korzystać z wielu możliwości promocji produktów w Polsce i za granicą.
Jabłkowe placuszki z nutą cynamonu i miodem lipowym
Składniki:
· 2 jabłka
· 2 jajka
· 5 łyżek mąki owsianej
· 1 łyżeczka oleju (opcjonalnie do smażenia) · 1 łyżeczka cynamonu
· 1 łyżka miodu lipowego
· garść borówek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować, dodać pokrojone w cząstki jabłka. Z przygotowanej masy smażyć placuszki z dwóch stron. Podawać z borówkami polewając odrobiną miodu lipowego i szklanką zielonej herbaty.
Przepis pochodzi z katalogu Poznaj Dobrą Żywność 2018