13.06.2018 w audycji „Polska smakuje” Katarzyna Supeł-Zaboklicka rozmawiała z etnografem Panią Amudendą Rutkowską i Panem Andrzejem Cichoń ze Stowarzyszenia Producentów Żywności w Katowicach o smakach Województwa Śląskiego, Opolskiego i Dolnośląskiego.
Uczestnicy sondy przeprowadzonej przez reportera Radia Warszawa odpowiadali na pytanie: Czym ich zdaniem smakują tereny województwa śląskiego, opolskiego i dolnośląskiego?
Pani Amudena Rutkowska przedstawiła charakterystykę regionu śląskiego, podkreśliła, że jest to region bardzo zróżnicowany ze względu na sytuację polityczną po II wojnie światowej. Część tradycji zostało zapożyczonych z sąsiednich regionów.
Pan Andrzej Cichoń ze Stowarzyszenia Producentów Żywności w Katowicach opowiedział o krupniku, który jest typowym produktem ze Śląska i jest zarejestrowany jako produkt regionalny, spełniający określone wymagania.
Audycja powstaje we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jest emitowana na antenie Radia Warszawa w programie „Polska smakuje” w każdą środę o godz. 16.40.
POSŁUCHAJ POZOSTAŁYCH AUDYCJI