W Warszawie powstanie nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia
Jest szansa na nowoczesne technologie żywienia i zdrową żywność na Mazowszu. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie otrzymała blisko trzydzieści trzy miliony złotych wsparcia na powstanie Centrum Badawczo-Rozwojowego Żywności i Żywienia.
Placówka zajmie się badaniami naukowymi w zakresie rozwoju rynku mięsa, mleka i produktów mlecznych oraz przetwórstwa.
Wicemarszałek Województwa Mazowieckiego Janina Orzełowska podkreśla, że inwestycja szkoły głównej przysłuży się przede wszystkim ludziom.
Natomiast rektor SGGW prof. dr hab. Wiesław Bielawski dodaje, że nowe centrum spełni misję uczelni, czyli wzrost poziomu nauczania oraz badania naukowe.
Dofinansowanie pochodzi z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020 i właśnie do 2020 roku ma powstać Centrum Badawczo-Rozwojowe przy SGGW.
Artur Szczygielski