Polska Smakuje na Święta: przepis na barszcz burakowy czysty na wywarze z ryb
W ramach audycji „Polska Smakuje na Święta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na barszcz burakowy czysty na wywarze z ryb.
Składniki:
50 dag buraków ćwikłowych, 50 dag głów i rybich ości, 25 dag włoszczyzny, liść bobkowy, ziele angielskie, 5 dag cebuli, 1 szklanka kwasu burakowego, sól, cukier, pieprz, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Buraki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać pokrajać drobno, zalać wrzącą wodą, ugotować, odcedzić.
Rybę opłukać, zalać wodą, posolić, ugotować wywar, na dogotowaniu dodać oczyszczoną włoszczyznę, pokrajaną na części, zarumienioną na płytce cebulę, przyprawy, wywar dogotować, odcedzić.
Połączyć wywar z ryby i buraków, dodać kwas burakowy, zagotować, dodać sól, cukier do smaku ( i roztarty czosnek ).
Barszcz zagotować, zebrać z powierzchni tłuszcz.
Podawać na talerzach lub w filiżankach.
Do barszczu na talerzu podaje się uszka.
Do barszczu w filiżankach podaje się paszteciki
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA, KARPIA, SANDACZA LUB SZCZUPAKA PANIEROWANEGO
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z CEBULĄ I OLEJEM
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA KLUSKI KRAJANE Z MAKIEM
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: USZKA Z GRZYBAMI