W ramach audycji „Polska Smakuje na Święta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na kluski krajane z makiem.
Składniki:
20 dag maku, cukier lub miód do smaku
ciasto:
50 dag mąki, 1 jajko, sól, 5 dag masła do polania, cukier do posypania
Przygotowanie:
Przyrządzić makC- mak sparzyć wrzącą wodą, nakryć, odstawić i trzymać w wodzie tak długo, aż da się rozcierać w palcach.
Wtedy odcedzić przez gęste sito i pozostawić do odsączenia.
Zemleć w maszynce do mięsa przez drobne sitko 2-3 razy, osłodzić do smaku.
Przyrządzić ciasto, mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą (pół szklanki), wyrobić ciasto.
Wałkować dość grubo (1-2 mm), pozostawić do przeschnięcia.
Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
Ciasto posypać mąką, krajać kluski ostrym nożem, odrzucając ciasto po odkrajaniu.
Masło lekko przyrumienić.
Ciasto ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody, odcedzić, przelać gorącą wodą, odsączyć.
Włożyć do miski, wymieszać z masłem i makiem, posypać suto cukrem.
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA, KARPIA, SANDACZA LUB SZCZUPAKA PANIEROWANEGO
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z CEBULĄ I OLEJEM