Home / Wiadomości  / Polska Smakuje na Święta: przepis na kluski krajane z makiem

Polska Smakuje na Święta: przepis na kluski krajane z makiem

Polska Smakuje na Święta: przepis na kluski krajane z makiem

W ramach audycji „Polska Smakuje na Ś‌więta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na kluski krajane z makiem.
Składniki:
20 dag maku, cukier lub miód do smaku
ciasto:
50 dag mąki, 1 jajko, sól, 5 dag masła do polania, cukier do posypania
Przygotowanie:
Przyrządzić makC- mak sparzyć wrzącą wodą, nakryć, odstawić i trzymać w wodzie tak długo, aż da się rozcierać w palcach.
Wtedy odcedzić przez gęste sito i pozostawić do odsączenia.
Zemleć w maszynce do mięsa przez drobne sitko 2-3 razy, osłodzić do smaku.
Przyrządzić ciasto, mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą (pół szklanki), wyrobić ciasto.
Wałkować dość grubo (1-2 mm), pozostawić do przeschnięcia.
Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
Ciasto posypać mąką, krajać kluski ostrym nożem, odrzucając ciasto po odkrajaniu.
Masło lekko przyrumienić.
Ciasto ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody, odcedzić, przelać gorącą wodą, odsączyć.
Włożyć do miski, wymieszać z masłem i makiem, posypać suto cukrem.
 
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA, KARPIA, SANDACZA LUB SZCZUPAKA PANIEROWANEGO
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z CEBULĄ I OLEJEM

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close