W ramach audycji „Polska Smakuje na Święta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na śledzie z cebulą i olejem.
Składniki:
3 sztuki śledzi pocztowych, 5 dag musztardy, 10 dag oleju, liście bobkowe
Panierowanie:
5 dag mąki, 2 1/2 jajka, 6 dag bułki tartej, 5 dag tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć, sprawić i odfiletować, odrzucając kręgosłup, wybrać z mięsa ości.
Lażdą połowę śledzia smarować musztardą, zwijać w ślimaczki, układać w słoiku jeden obok drugiego.
Śledzie zalać olejem tak, by je nakrył, powierzchnię nakryć listkami bobkowymi, zakryć papierem pergaminowym i przechowywać w zimnym miejscu.
Po kilku dniach podawać na szklanej salaterce, do każdego kawałka wbić wykałaczkę, przybrac korniszonami, marchwią z octu, talarkami cebuli.
Śledzie w oliwie można przechowywać w zimnie przez czas dłuższy. Oliwę ze śledzi można użyć do majonezu.
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA, KARPIA, SANDACZA LUB SZCZUPAKA PANIEROWANEGO