Home / Wiadomości  / Polska Smakuje na Święta: przepis na śledzie z cebulą i olejem

Polska Smakuje na Święta: przepis na śledzie z cebulą i olejem

Polska Smakuje na Święta: przepis na śledzie z cebulą i olejem

W ramach audycji „Polska Smakuje na Ś‌więta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na śledzie z cebulą i olejem.
Składniki:
3 sztuki śledzi pocztowych, 5 dag musztardy, 10 dag oleju, liście bobkowe
Panierowanie:
5 dag mąki, 2 1/2 jajka, 6 dag bułki tartej, 5 dag tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć, sprawić i odfiletować, odrzucając kręgosłup, wybrać z mięsa ości.
Lażdą połowę śledzia smarować musztardą, zwijać w ślimaczki, układać w słoiku jeden obok drugiego.
Śledzie zalać olejem tak, by je nakrył, powierzchnię nakryć listkami bobkowymi, zakryć papierem pergaminowym i przechowywać w zimnym miejscu.
Po kilku dniach podawać na szklanej salaterce, do każdego kawałka wbić wykałaczkę, przybrac korniszonami, marchwią z octu, talarkami cebuli.
Śledzie w oliwie można przechowywać w zimnie przez czas dłuższy. Oliwę ze śledzi można użyć do majonezu.
 
POLSKA SMAKUJE NA ŚWIĘTA: PRZEPIS NA SMAŻONEGO DORSZA, KARPIA, SANDACZA LUB SZCZUPAKA PANIEROWANEGO

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close