Home / Wiadomości  / Polska Smakuje na Święta: przepis na smażonego dorsza, karpia, sandacza lub szczupaka panierowanego

Polska Smakuje na Święta: przepis na smażonego dorsza, karpia, sandacza lub szczupaka panierowanego

Polska Smakuje na Święta: przepis na smażonego dorsza, karpia, sandacza lub szczupaka panierowanego

W ramach audycji „Polska Smakuje na Ś‌więta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na smażonego dorsza, karpia, sandacza lub szczupaka panierowanego.
Składniki:
90 dag dorsza (bez łba), 1,10 kg karpia lub 1,20 kg szczupaka, sól
Panierowanie:
5 dag mąki, 2 1/2 jajka, 6 dag bułki tartej, 5 dag tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Dorsza oczyścić, opłukać, odfiletować ze skóry, filety pokrajać w poprzek na porcje, skropić octem, posolić; karpia, szczupaka sprawić, odfiletować, pokrajać na porcje, posolić; rybę przełożyć do porcelanowego naczynia.
Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystej ścierce.
Przygotować mąkę, rozmącić jajka, przesiać bułkę tartą.
Kawałki ryby uchwycić w dwa palce każdej ręki, zanurzyć kolejno w mące, jaju, osączyć, zanurzyć w tartej bułce, którą przycisnąć rękami na stolniczce.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, rybę smażyć od razu na silnym ogniu, dosmażyć na brzegi kuchni na jasnozłoty kolor.
Podawać z chrzanem, ziemniakami i kapustą kiszoną, sałatką jarzynową, surówką.

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close