Polska Smakuje na Święta: przepis na smażonego dorsza, karpia, sandacza lub szczupaka panierowanego
W ramach audycji „Polska Smakuje na Święta” prezentujemy naszym słuchaczom przepis na smażonego dorsza, karpia, sandacza lub szczupaka panierowanego.
Składniki:
90 dag dorsza (bez łba), 1,10 kg karpia lub 1,20 kg szczupaka, sól
Panierowanie:
5 dag mąki, 2 1/2 jajka, 6 dag bułki tartej, 5 dag tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Dorsza oczyścić, opłukać, odfiletować ze skóry, filety pokrajać w poprzek na porcje, skropić octem, posolić; karpia, szczupaka sprawić, odfiletować, pokrajać na porcje, posolić; rybę przełożyć do porcelanowego naczynia.
Przed smażeniem kawałki ryby osuszyć w czystej ścierce.
Przygotować mąkę, rozmącić jajka, przesiać bułkę tartą.
Kawałki ryby uchwycić w dwa palce każdej ręki, zanurzyć kolejno w mące, jaju, osączyć, zanurzyć w tartej bułce, którą przycisnąć rękami na stolniczce.
Rozgrzać tłuszcz na patelni, rybę smażyć od razu na silnym ogniu, dosmażyć na brzegi kuchni na jasnozłoty kolor.
Podawać z chrzanem, ziemniakami i kapustą kiszoną, sałatką jarzynową, surówką.