Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: gulasz z czarnej fasoli

Przepis według świętej Hildegardy: gulasz z czarnej fasoli

Przepis według świętej Hildegardy: gulasz z czarnej fasoli

gulasz z czarnej fasoliFasola w kuchni świętej Hildegardy stoi na pierwszym miejscu, zaraz obok orkiszu – jest najtańszym i najsmaczniejszym źródłem białka. Pamiętajmy, by zawsze gotować ją do miękkości (największe kłopoty sprawiają ziarna niedogotowane), solić dopiero pod koniec, studzić w wodzie, by ziarna nie obeschły i nabrały słoności, winem albo octem winnym doprawiać po całkowitym ugotowaniu (kwas utrudnia mięknięcie), aromatyzować kminem, bertramem albo cząbrem (by zmniejszyć przykre dolegliwości), liściem laurowym, szałwią lub cebulą nabitą goździkami.
Składniki: 3 szklanki suchej fasoli, 2 małe lub 1 duża cebula, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka bertramu (można zastąpić cząbrem), sól i pieprz do smaku, 3-4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia, na pastę z natki pietruszki: pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1 czubatą łyżkę kuminu, 1 łyżeczka soli, plus dwie garści orzechów włoskich i zieleninę do dekoracji.
Fasolę zalewamy dużą ilością zimnej wody i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy, płuczemy i dajemy świeżą wodę, gotujemy wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i bertramem do miękkości (45-60 minut, solimy pod koniec).
Składniki na pastę ucieramy w blenderze (ewentualnie w moździerzu). Twarde ogonki możemy drobno pokroić.
Fasolę odcedzamy, zostawiając 2-3 szklanki wody z jej gotowania. Część fasolek blendujemy na gęsty sos, dodając wodę z gotowania fasoli.
Cebule obieramy i szatkujemy. Przesmażamy ją wraz z liściem laurowym na oleju w garnku z grubym dnem (można użyć ten z gotowania fasoli), następnie dodajemy do niej sos fasolowy, ugotowane ziarna i pastę pietruszkową. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Orzechy podprażamy na suchej patelni i dodajemy do gulaszu. Dekorujemy go zieleniną (natka, bazylia, cząber). Pasuje do orkiszowego ryżu albo z pieczonymi udkami kurczaka, równie dobry odgrzany następnego dnia.

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close