Home / Warto posłuchać  / Runda Pytań: Paweł Leszczyński

Runda Pytań: Paweł Leszczyński

„Większość możliwości zarobków dla gastronomii i browarów zniknęła. Teraz sytuacja jest jeszcze bardziej dramatyczna niż na wiosnę” – mówią lokalni rzemieślnicy.

 

Z dnia na dzień lokale zostały z zapasami, których nie sposób było wykorzystać. Ogrom surowców marnuje się, a dystrybucja rzemieślniczych produktów praktycznie nie istnieje.

 

Jak tłumaczył w Rundzie Pytań prezes Stowarzyszenia Wolny Kraft, Paweł Leszczyński – nie chodzi tylko o gastronomię, ale także o ogrom powiązanych z nią branży.

 

Mówimy o wszystkich branżach powiązanych z producentami: twórcy opakowań, producenci surowców i ich pracownicy, wszystkie branże, które wspierały gastronomię i były tylko do niej przystosowane. Oni tego nie przeżyją bez kolejnych zamówień – mówił.

 

Prezes Stowarzyszenia Wolny Kraft ocenił, że pociągnie to falę bankructw.

 

W pewnym momencie zabraknie im pieniędzy, albo już teraz brakuje. Jeżeli nie zapłacą dostawcom czy usługodawcom, to pociągnie to bankructwa, które przejdą bardzo mocno przez całą gospodarkę – powiedział.

 

Właściciele gastronomii nie wykluczają protestów i domagają się realnej pomocy wobec ograniczeń, które na branże nałożył rząd. Chcą drugiej tarczy antykryzysowej.

 

Greta Sulik

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close