Home / Warto posłuchać  / Runda Pytań: inż. Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska

Runda Pytań: inż. Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska

Lokalność powinna być istotnym kryterium kupna warzyw i owoców. O miejscowych uprawach warzyw i owoców mówiła na antenie Radia Warszawa inż. Marianna Darżynkiewicz – Wojcieska z ogrodu botanicznego UW.

 

Skala negatywnego wpływu na środowisko lokalnych gospodarstw jest znacznie mniejsza, niż produktów sprowadzanych z zagranicy. Jak powiedziała inż. Darżynkiewicz – Wojcieska, zdrową żywość można kupić na bazarach lub za pośrednictwem kooperatywów spożywczych. Istnieje również Rolnictwo Wspierane Społecznie.

 

RWS-y to są gospodarstwa, które znajdują się niedaleko Warszawy. Działają trochę na zasadzie zaufania społecznego. Potencjalny odbiorca wpłaca wiosną do takiego gospodarstwa jakąś sumę i potem gospodarz, co tydzień w dane miejsce w Warszawie dostarcza paczkę – oczywiście trzeba ją odebrać – z tym, co akurat sezonowo w tym gospodarstwie jest – wyjaśniła inż. Marianna Darżynkiewicz – Wojcieska.

 

Jak dodała, w Warszawie powstają ogrody społecznościowe.

 

Ludzie tworzący daną społeczność zakładają miejsca, gdzie uprawiają rośliny. Potem ze wszystkiego, co urośnie wspólnie korzystają. To jest dobrowolne i daje możliwość poeksperymentowania oraz nauczenia się różnych ogrodniczych prac – mówiła inż. Darżynkiewicz – Wojcieska.

 

Ogród społecznościowy prowadzony jest m. in. przy dawnych domkach fińskich na Osiedlu Jazdów.

 

Agata Pniewska

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close