Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: fenkuł zapiekany z orkiszowym ryżem

Przepis według świętej Hildegardy: fenkuł zapiekany z orkiszowym ryżem

fenkulKoper włoski to prastara roślina uprawna znana już w starożytnym Egipcie. Smakuje słodkawo, nieco anyżowo. Jest cudownym środkiem dla kobiet: zawiera fitohormony, więc dodaje energii w okresie klimakterium, ale też wspomaga matki w karmieniu niemowląt. W medycynie świętej Hildegardy jest uniwersalnym środkiem leczniczym. Tym razem proponujemy zapiec fenkuła z orkiszowym ryżem i popić go koperkową herbatką.
Składniki: 4 fenkuły, 1 łyżka masła klarowanego, 4 łyżki oleju słonecznikowego (można zastąpić masłem/olejem kokosowym), 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, bertram, galgant, 1 szklanka orkiszu (ziaren lub kernotto), opcjonalnie 20 dag wyłuskanych ziaren słonecznika.
Orkisz płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości wody z listkiem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wodę). Fenkuły kroimy na pół, obieramy z grubych łodyg (odcinamy też zielony koper i odkładamy do dekoracji), bulwy obgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut i osączamy.
Każdą połówkę kroimy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Posypujemy ziołami, solą, polewamy olejem i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Dekorujemy fenkułowym koprem i jeśli ktoś lubi podprażonymi ziarnami słonecznika, podajemy z orkiszowym ryżem.
Wszystkiego smacznego!
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close