Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: bułeczki wielkanocne

Przepis według świętej Hildegardy: bułeczki wielkanocne

Buleczki wielkanocneZnak krzyża narysowany na wielkanocnych bułeczkach jest symbolem ukrzyżowanego Chrystusa i błogosławieństwem na czas Wielkiej Nocy.
Składniki: 4 szklanki mąki orkiszowej (typ 405 lub 630), 1/2 szklanki surowego cukru trzcinowego, 1,5 szklanki mleka koziego, 1 paczka suszonych drożdży (7 g, czubata łyżka), 2 łyżki cynamonu, pół łyżeczki galgantu, 5 dag masła, 1 jajko, 1 szklanka rodzynek lub/i żurawin, olej słonecznikowy do wysmarowania miski
na krzyżyki z ciasta: 1/2 szklanki mąki orkiszowej i 1/3 szklanki wody
na polewę: 1/2 szklanki surowego cukru trzcinowego, 1/3 szklanki wody, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki agar-agar (substancja żelująca) namoczone w 1 łyżce wody.
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę i przyprawy, masło, jajko, rodzynki/żurawinę (można dać też trochę skórki pomarańczowej) i resztę cukru. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut, podsypując je w razie potrzeby odrobiną mąki (ma być elastyczne i nie kleić się do rąk). Formujemy je w kulę, wkładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość), dzielimy na 12 porcji, formujemy bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawiamy pół godziny do wyrośnięcia.
Pod koniec tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i robimy ciasto na krzyżyki: mieszamy mąkę z wodą, wkładamy do foliowego woreczka i odcinamy rożek. Na każdej bułeczce rysujemy krzyżyk, a następnie pieczemy je 35 minut w 200 stopniach.
Teraz robimy polewę: wsypujemy cukier do wody, zagotowujemy i mieszając łączymy z napęczniałą substancją żelującą, dodajemy sok z cytryny. Taką masą smarujemy gorące bułeczki.
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close