Home / Ciekawostki i rozmaitości  / Przepis według świętej Hildegardy: botwinka z fasolą

Przepis według świętej Hildegardy: botwinka z fasolą

Udostępnij!

botwinka z fasolaJeśli pozostał Wam z Wielkanocy chrzan albo narwaliście już świeżych liści pokrzywy, koniecznie dodajcie je do botwinki.
Składniki: 2 pęczki botwinki wraz z buraczkami, szklanka fasoli, 2 gałązki tymianku (zamiennie może być bluszczyk kurdybanek, bertram, a nawet kilka liści młodej pokrzywy), cebula, 2 ząbki czosnku, olej słonecznikowy, 1 łyżka startego chrzanu (opcjonalnie, jeśli pozostał Wam z Wielkanocy), litr bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego, sól kamienna bez antyzbrylaczy i pieprz kubeba do smaku, sok z cytryny, 2 jajka w koszulce (przepis poniżej) lub ugotowane na twardo.
Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy kilka godzin. Gotujemy ją do miękkości z gałązką tymianku (około pół godziny), soląc odrobinę pod koniec gotowania. Osączamy.
Liście botwinki myjemy, odkładamy. Łodygi kroimy na kawałki, buraczki obieramy i kroimy w słupki lub ścieramy na tarce. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy listki z pozostałej gałązki tymianku, pokrojone łodygi, starte lub pokrojone buraki i chwilę przesmażamy. Wlewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 20 minut (aż buraczki będą miękkie). Na koniec dodajemy chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone liście botwinki i fasolę. Przyprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z jajkiem.
Jajko w koszulce: do gotującej się wody dodajemy 1-3 łyżki wina (lub octu winnego). Mieszamy płyn tak, aby wytworzył się wir i wbijamy jajko. Gotujemy około 10 minut, bez skorupki. Płyn odcedzamy, białko możemy usunąć i podać same żółtka (zdrowotnie).
fot. Monika Walczak

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close