Home / Warto posłuchać  / POLSKA SMAKUJE: ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

POLSKA SMAKUJE: ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Kolejny raz Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w audycji „Polska Smakuje” był Prof. dr hab. Mirosław Słowiński – Dziekan Wydziału Nauk o Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz przedstawicielka przedsiębiorstwa P.W. „MAT”.

 

Mikołaj Michalecki w swojej sondzie ulicznej zapytał uczestników, czy kupując żywność czytają etykiety. Dla wielu najważniejszy do obserwacji w pierwszej kolejności jest skład oraz termin ważności.

 

– Żywność, która jest na rynku musi być żywnością bezpieczną – mówi Profesor Słowiński. Gość podkreśla, że nie powinniśmy używać określenia zdrowa nie zdrowa żywność, ale określeń że żywność ma wyższą lub niższą wartość odżywczą. Według Profesora produkty zaopatrzone symbolem programu PDŻ charakteryzują się wyższą wartością odżywczą i są to produkty wysokiej jakości. Rozmówca podkreśla, że jesteśmy konsumentami coraz bardziej świadomymi i przy zakupach zwracamy uwagę na znaki zamieszczone na etykietach.

 

Śliwka w czekoladzie to produkt firmy PW MAT, który został wyróżniony znakiem programu POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ. Przedstawicielka firmy podkreśla, że do wyrobu śliwki w czekoladzie używane są składniki polskich dostawców.

 

Babka Piwna

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
1 szklanka piwa pszenicznego
1 szklanka oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Jaja utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i cukrem waniliowym oraz olej. Wlać piwo i wymieszać. Gotową masą zalać formę i piec w temp. 180 °C. przez 45 min.

 

Przepis pochodzi z Katalogu PDŻ 2018.

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close