Home / Warto posłuchać  / POLSKA SMAKUJE: MASŁO

POLSKA SMAKUJE: MASŁO

Gościem Katarzyny Supeł-Zaboklickiej w kolejnej audycji 'Polska Smakuje” był prof. dr hab. Mirosław Słowiński – Dziekan Wydziału Nauk o Żywności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Bartosz Grochal – rzecznik prasowy Mlekpolu w Grajewie.

Podczas sondy ulicznej prowadzonej przez Mikołaja Michaleckiego, uczestnicy odpowiadali na pytanie ,,Czym jest dobra żywność?”

Prof. Mirosław Słowiński zaznacza, że produkty ze znakiem Programu PDŻ są kontrolowane przez Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Według prof. Słowińskiego podstawową sprawą dla każdego konsumenta jest czytanie etykiety produktu.
Pan Bartosz Grochal zaprezentował produkt Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol w Grajewie, który otrzymał znak Programu PDŻ.

Chałka
Składniki:
500 g Mąki Tortowej TYP 450
250 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 jajko
50 g cukru
50 g miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
Płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania: Przesianą mąkę wsypać do miski, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, następnie wymieszać z jajkiem masłem i cukrem. Wlać do miski z mąką. Dodać sól. Ciasto energicznie wyrabiać przez kilka minut do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i poczekać aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować wałek i zapleść jak warkocz, tak aby uformować chałkę..

Chałkę należy odstawić do ponownego wyrastania na około 1 godzinę (przykryć ściereczką). Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, aby się zarumieniła i posypać makiem lub kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez 25-30 minut. Przepis pochodzi z Katalogu PDŻ 2018.

POSŁUCHAJ INNYCH AUDYCJI

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close