Chleb orzechowy, zając w kapuście czy wino chabrowe. 15 producentów żywności otrzymało Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Za nami XIV edycja konkursu.
Kapituła konkursu nagradza najlepsze tradycyjne smakołyki z naszego regionu. W tym roku zgłoszono 106 produktów. Komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia.
– Wymienię niektóre, np. chleb orzechowy, ciasto drożdżowe z kruszonką, polędwiczka królewska dojrzewająca czy wino chabrowe – to takie, które znalazły się wśród laureatów tego konkursu. Nagroda ta z jednej strony ma wymiar promocyjny, a z drugiej strony jest gwarancją dla konsumentów, że mają do czynienia ze smacznym, dobrym, zdrowym produktem – mówił marszałek Adam Struzik.
W konkursie biorą udział wytwórcy indywidualni, przedsiębiorcy i różnego rodzaju organizacje, np. koła gospodyń wiejskich.
– Są to potrawy charakterystyczne dla danego regionu, są bardzo smaczne i zdrowe, ale również przygotowane w sposób ekologiczny – dodała Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa.
Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych oraz opisy produktów dostępne są na stronie mazovia.pl
Agata Pniewska