Home / Wiadomości  / Najlepsze smaki Mazowsza wybrane

Najlepsze smaki Mazowsza wybrane

fot. mazovia.pl

Chleb orzechowy, zając w kapuście czy wino chabrowe. 15 producentów żywności otrzymało Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Za nami XIV edycja konkursu.

 

Kapituła konkursu nagradza najlepsze tradycyjne smakołyki z naszego regionu. W tym roku zgłoszono 106 produktów. Komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia.

 

Wymienię niektóre, np. chleb orzechowy, ciasto drożdżowe z kruszonką, polędwiczka królewska dojrzewająca czy wino chabrowe – to takie, które znalazły się wśród laureatów tego konkursu. Nagroda ta z jednej strony ma wymiar promocyjny, a z drugiej strony jest gwarancją dla konsumentów, że mają do czynienia ze smacznym, dobrym, zdrowym produktem – mówił marszałek Adam Struzik.

 

W konkursie biorą udział wytwórcy indywidualni, przedsiębiorcy i różnego rodzaju organizacje, np. koła gospodyń wiejskich.

 

Są to potrawy charakterystyczne dla danego regionu, są bardzo smaczne i zdrowe, ale również przygotowane w sposób ekologiczny – dodała Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa.

 

Pełna lista zwycięzców i wyróżnionych oraz opisy produktów dostępne są na stronie mazovia.pl

 

Agata Pniewska

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close