Home / Wiadomości  / Na Mazowszu ubijano chore krowy. Będą kontrole

Na Mazowszu ubijano chore krowy. Będą kontrole

Mięso, w tym wołowina, dostępne w sklepach jest bezpieczne dla ludzi – poinformował Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas. Po ujawnieniu nielegalnego uboju pod Ostrowią Mazowiecką razem z Inspekcją Weterynaryjną zwiększono kontrole w handlu detalicznym.
W weekend reporterzy „Superwizjera” TVN ujawnili, że w jednym zakładzie w województwie mazowieckim ubijano chore i padłe krowy, które były przerabiane na mięso.
Mięso to jest wycofywane z obrotu. Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk poinformował, że każdy tego typu zakład w Polsce zostanie skontrolowany. Sprawą zajmują się organy ścigania.
– Zakład pod Ostrowią Mazowiecką prowadził działania niezgodne z prawem – mówił na konferencji prasowej Paweł Niemczuk.

 
Główny Lekarz Weterynarii zaznaczył, że po ujawnieniu procederu zakład został zamknięty, cofnięto mu uprawnienia, a mięso ze zwierząt zabezpieczono.

 
Paweł Niemczuk poinformował, że po nielegalnym procederze zlecono niezapowiedziane kontrole. Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że dwa podmioty, które kupiły mięso z ubojni pod Ostrowią Mazowiecką znajdują się w województwach: mazowieckim i małopolskim.
IAR

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close