Home / Wiadomości  / Listy Mickiewicza w Bibliotece Narodowej

Listy Mickiewicza w Bibliotece Narodowej

fot. Biblioteka Narodowa

26 listopada przypada 165. rocznica śmierci Adama Mickiewicza. Na kilka dni przed tą datą Biblioteka Narodowa zakupiła sześć jego listów do Alfreda de Vigny. To rękopisy o szczególnym znaczeniu historycznym, zarówno dla literatury polskiej, jak i francuskiej. Są namacalnym dowodem na bezpośrednie oddziaływanie na swoją sztukę obu pisarzy. Pochodzą one z 1837 roku (15 i 31 marca, 2 kwietnia, 1 czerwca, 1 i 30 lipca).

 

Alfred de Vigny (1797 – 1863) był prominentnym poetą, powieściopisarzem i dramaturgiem epoki romantyzmu, autorem dramatu „Chatterton” i powieści historycznej „Cinq – Mars”.

 

Według dyrektora Biblioteki Narodowej Tomasza Makowskiego, listy Mickiewicza są „relikwiami polskiej literatury”.

 

Dla nas jest ważne gromadzenie wszystkiego co wiąże się z Mickiewiczem, gdyż należy do panteonu polskich bohaterów i kultury. W naszym skarbcu mamy wiele jego dzieł, rękopisów w tym Odę do Młodości. Tych sześć listów, które trafiają do nas są dla nas jak relikwie – mówi dyrektor.

 

Biblioteka zachowuje wszystko to co godne jest zachowania.

 

Dzięki temu, że mamy oryginale listy to możemy je dokładniej datować niż do tej pory literatura przedmiotu pokazywała. Zatem ważne jest, abyśmy w naszym skarbcu zgromadzili wszystko to co naszemu sercu jest bliskie – dodaje Makowski.

 

Zakup listów był możliwy dzięki darowiźnie Krystyny Piórkowskiej z Nowego Jorku. Ponadto w Bibliotece Narodowej znajdują się rękopisy innych romantycznych poetów m.in. rękopis „Balladyny” Juliusza Słowackiego oraz archiwum Cypriana Norwida. Listy Adama Mickiewicza w formie zdigitalizowanej dostępne są na stronie biblioteki.

 

Greta Sulik

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close