Home / Wiadomości  / Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Święto polskiej żywności

Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Święto polskiej żywności

fot. od organizatora

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza na Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który odbędzie się 26 czerwca 2022 r. w godzinach 11:00 – 18:00 na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie.

 

Piknik Poznaj Dobrą Żywność to święto polskiej żywności, w trakcie którego ponad 120 wystawców zaprezentuje produkty wysokiej jakości, wyróżnione znakami jakości, uczestniczące w systemach jakości żywności, w tym w Programie Poznaj Dobrą, produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz ze znakiem Produkt polski.

 

Więcej informacji:

 

Poznaj Dobrą ŻywnośćKLIKNIJ
Produkcja EkologicznaKLIKNIJ
Jakość TradycjaKLIKNIJ

Produkty zarejestrowane jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne SpecjalnościKLIKNIJ
Produkt polskiKLIKNIJ

 

Swoje stoiska na Pikniku przygotują także organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, instytuty naukowe oraz muzeum rolnicze. W programie Pikniku znajdą się m.in.: pokazy kulinarne, pokaz zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych. Na najmłodszych czekać będzie mnóstwo atrakcji, gier, warsztatów i zabaw tematycznych, a specjalnym wydarzeniem Pikniku będzie gonitwa o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Podczas Pikniku zaprezentują się zespoły ludowe. Występy muzyczne oraz taneczne połączone będą z warsztatami nauki tańca oraz śpiewu.

 

Strefy Pikniku Poznaj Dobrą Żywność

 

Atrakcje dla najmłodszych

 

Na najmłodszych uczestników Pikniku czekać będzie mnóstwo atrakcji, gier, konkursów oraz zabaw m.in.: dmuchany zamek do skakania, dmuchany basen z piłeczkami, dmuchana zjeżdżalnia oraz dmuchany plac zabaw. Sztuczna krowa do dojenia, pokazy z bańkami mydlanymi a także konkursy i  warsztaty promujące stosowanie zbilansowanej diety kształtującej prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci i młodzieży. Chętni będą mogli przyozdobić swoje twarze w dowolny wzór ludowy bądź zwierzęcy. Specjalna grupa instruktorów zaprezentuje 4 bloki taneczne pod hasłem „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Na jednym ze stoisk najmłodsi będą mogli obejrzeć eksponaty zabawek ludowych wykonanych ze słomy i z papieru.

 

 

Strefa muzealna

 

Muzeum Rolnictwa im. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu zorganizuje wystawę polskich zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, a przejazd zabytkowych maszyn będzie jedną z atrakcji Pikniku. Zaprezentowana zostanie także oferta edukacyjna Muzeum dotycząca tradycji życia na wsi.

 

 

 

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

 

Przygotuje degustacje soków wyciskanych z polskich owoców i warzyw, umożliwi wykonanie pamiątkowych zdjęć w fotobudce, a dla najmłodszych zorganizuje warsztaty owocowo-warzywne malarski plener wielkich form, na dużych modelach owoców i warzyw dzieci będą mogły uwolnić swoją kreatywność. Zorganizowany zostanie także kącik małego ogrodnika – sadzenie roślinek w torfowych doniczkach np. warzyw lub owoców, które dzieci będą mogły zabierać ze sobą do domu.

 

 

Strefa organizacji branżowych

 

Związek Polskie Mięso – przeprowadzi Live Cooking z Gają i Jakubem Kuroń, którzy są ambasadorami kampanii informacyjnej pod hasłem „Pewne jest jedno. Polskie Mięso”. Celem akcji jest propagowanie aktualnej wiedzy o polskim drobiu i polskiej wieprzowinie oraz obalanie mitów z nimi związanych.

 

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego – zorganizuje prezentacje produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. Swoje produkty promować będą członkowie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Smaczne pieczywo, pachnące wędliny, pyszne sery, aromatyczne miody będzie można degustować i kupić na stoiskach producentów.

 

Krajowa Rada Izb Rolniczych – w ramach Funduszu Promocji mleka i produktów mlecznych przygotuje degustację potraw, promując tym samym spożywanie mleka i produktów mleczarskich jak i zdrowe nawyki żywieniowe. Przygotowane zostaną liczne konkursy, mleczne zawody oraz zabawy ruchowe dla całych rodzin.

 

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przygotuje pokazy kulinarne oraz degustacje potraw na bazie mięsa drobiowego. Na stoisku dostępne będą informacje na temat bezpieczeństwa i jakości polskiego drobiu a na dzieci czekać będą konkursy z nagrodami.

 

Stowarzyszenie „Polska Ekologia” i Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego „UPEMI – przygotują strefę poświęconą żywności ekologicznej. Dostępne będą polskie, certyfikowane produkty ekologiczne m.in.: sery, soki, wędliny, owoce, przetwory zbożowe i cukiernicze. Oprócz degustacji i zakupów zwiedzający będą mieli możliwość bezpośredniego poznania producentów oraz pozyskania od nich informacji na temat każdego z produktów.

 

Polski Związek Producentów Bydła Mięsnego – przygotuje degustację mięsa wołowego. Kucharze przyrządzą m.in.: burgery z polskiej wołowiny a uczestnicy Pikniku będą mogli dowiedzieć się ciekawych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego w Polsce.

 

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków – na stoisku dostępne będą informacje dotyczące działań promocyjnych realizowanych na rzecz branży sokowniczej. Zorganizowana będzie degustacja soków oraz liczne konkursy z nagrodami dla najmłodszych.

 

Liczne Stowarzyszenia takie jak Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach czy Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś we Wrzawach promować będą produkty, uczestniczące w unijnych systemach jakości żywności Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), takie jak m.in. fasola wrzawska (ChNP), suska sechlońska (ChOG) czy olej rydzowy tradycyjny (GTS), w tym produkty wyróżnione znakiem Poznaj Dobrą Żywność.

 

Izba Gospodarcza Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz – zorganizuje plenerowe stoisko informacyjno-promocyjne, na którym odwiedzający otrzymają informację na temat produktów zbożowych pochodzących z rodzimej produkcji, dowiedzą się o ich właściwościach, jakości oraz wpływie na nasze zdrowie. Odwiedzający będą mogli dowiedzieć się jak ważną rolę odgrywają produkty zbożowe w naszej codziennej diecie. Na stoisku odbywać się będzie degustacja produktów zbożowych, w tym regionalnych i tradycyjnych produktów zarejestrowanych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz  Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Ponadto, nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych gdzie animatorzy będą prowadzić dla nich gry i zabawy tematyczne takie jak sianie owsa czy wyklejanie obrazów ziarnami zbóż.

 

Ośrodki Doradztwa Rolniczego – na stoiskach Ośrodków Doradztwa Rolniczego będą dostępne informacje o realizowanych działaniach, doskonaleniu wiedzy i umiejętności kadry doradczej oraz ujednolicaniu standardów usług świadczonych przez doradców na rzecz rolników. Na stoiskach pojawią się wystawcy regionalni promujący swoje wyroby.

 

fot. od organizatora

 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Kontynuując przeglądanie strony zgadzasz się na instalację plików cookies na swoim urządzeniu więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close